Skip to content

پناهندگی کانادا

کشور کانادا از جمله کشورهای محبوب در زمینه مهاجرت بوده که همه ساله افراد بسیاری در تلاش هستند تا واجد شرایط اقامت دائم این کشور شوند. در همین راستا، سوالات بسیاری در مورد برنامه ­های مهاجرتی، راه­های مهاجرت، شرایط مهاجرت و … وجود دارند. یکی از راه­های اصلی برای مهاجرت به کشور کانادا، مهاجرت از طریق پناهندگی می­باشد. برای آگاهی از شرایط پناهندگی در کانادا با ما در شرکت مهاجرتی پالینا تا پایان این مقاله همراه باشید.

به صورت کلی باید عنوان کرد که کشور کانادا در حالتی یک متقاضی را به عنوان پناهنده قبول می­کند که دلایل محکمه­پسندی برای قاضی در دادگاه کانادا نظیر ترس از شکنجه، آزار به موجب اعتقادات مذهبی، ملیتی، سیاسی و … در صورت بازگشت به کشورش، ارائه دهد. چنانچه دلایل متقاضی مورد قبول قاضی در دادگاه کانادا واقع نشود، فرد به کشورش بازگردانده می­شود.

 

برنامه پناهندگی افراد پناهجو به کشور کانادا

راه­های پذیرش افراد متقاضی برای پناهندگی به کشور کانادا از طریق کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان(United Nations High Commissioner for Refugees) یا به اختصار UNHCR و دیگر سازمان­های و گروه­های حامی خصوصی بوده که اداره مهاجرت و شهروندی کشور کانادا، پناهجوهای واجد شرایط را گزینش می­کند.

 

کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان(UNHCR):

وظیفه UNHCR یافتن و پشتیبانی از افراد پناه­جو در سرتاسر دنیا می­باشد. ممکن است برخی از پناه­جویان به طور خاص کشور کانادا را به عنوان هدف اسکان خود انتخاب نمایند که در این شرایط، UNHCR در بهترین موقعیت، این افراد را شناسایی کرده و مورد حمایت قرار می­دهد.

سایر سازمان­های ارجاع دهنده:

UNHCR و دیگر سازمان­هایی که در زمینه شناسایی افراد پناه­جو در سرتاسر دنیا فعالیت دارند، در جلساتی با رئیس اداره مهاجرت و شهروندی کانادا، افراد مدنظر را به ایشان ارجاع می­دهند.

گروه­های حمایتگر خصوصی:

این گروه­ها، وظیفه پشتیبانی و تامین شرایط اسکان افراد پناه­جو را بر عهده دارند. افراد پناهجویی که مشمول کمک­های این گروه­ها می باشد باید دارای سن حداقلی 18 سال باشند. این گروه­ها در بازه زمانی یکساله از تاریخ ورود و یا تا زمانی که فرد موفق به کسب درآمد مالی گردد، در زمینه های اسکان، پوشاک و غذا یاری رسانی می نمایند. در شرایطی ویژه این حمایت­ها تا 36 ماه نیز قابلیت تمدید دارند. این موضوع که آیا فرد متقاضی واجد شرایط استفاده از حمایت­های گروه­های خصوصی را دارد یا خیر، بر عهده سفارتخانه های کشور کانادا در کشورهای مبدا می­ باشد که با بررسی درخواست­ها، نظریه صادر می­کنند.

افراد واجد شرایط پناهندگی کانادا

متقاضیان دسته کنوانسیون پناهندگی بیرون از کانادا:

  • متقاضیانی که پناه­جوی کنوانسیون می­باشند به این معنی که در بیرون از کشور خود بوده و به علت ترس از آزار و اذیت و شکنجه به موجب نژاد و اعتقادات دینی و یا سیاسی نمی­تواند به میهن خود بازگردد.
  • افرادی که از کانادا بیرون هستند.
  • افراد متقاضی اقامت در کانادا.
  • افرادی که به غیر از عدم توانایی بازگشت به کشور خود، قادر به تبعیت نمودن از امورات کشور مقصد نیز نیستند.
  • افرادی که به جز کانادا، پیشنهاد دیگری برای اسکان ندارند.
  • افرادی که به صورت ویژه و یا از سوی دولت تحت حمایت مالی قرار داشته و قادر به تامین منابع مالی مورد نیاز خود و خانواده خویش هستند.

متقاضیان دسته کنوانسیون پناهندگی بیرون از کانادا:

متقاضیانی که به عنوان شهروند یا مقیم در خارج از کشور خویش هستند و به صورت پیوسته و جدی تحت تاثیر ستیز داخلی و یا جنگ مسلحانه و دیگر موردهای نقض حقوق بشر می­باشند. این افراد عموما نمی­توانند راهکار مطلوبی را در بازه زمانی مشخصی بیابند. همچنین افرادی که به صورت ویژه قادر به حمایت مالی از خود و خانواده خویش می­باشند.

متقاضیان دسته کشورهای Source:

  • افرادی که مقیم یکی از کشورهای تعریف شده به عنوان Source هستند.
  • افرادی که در میهن خویش شهروند یا مقیم دائمی هستند.
  • متقاضیانی که به صورت پیوسته و جدی تحت تاثیر ستیز داخلی و یا جنگ مسلحانه و دیگر موردهای نقض حقوق بشر می­باشند.
  • عدم داشتن آزادی بیان.
  • افراد بازداشت شده بر اثر تفاوت مذهبی یا شرکت در فعالیت­های تجاری.
  • افراد تحت تاثیر آزار و اذیت و شکنجه به دلیل نژاد، دین، سیاست و دیگر موارد اینچنینی.
  • افرادی که عموما نمی­توانند راهکار مطلوبی را در بازه زمانی مشخصی بیابند.
  • افرادی که به صورت ویژه و یا از سوی دولت تحت حمایت مالی قرار داشته و قادر به تامین منابع مالی مورد نیاز خود و خانواده خویش هستند.

برنامه پناهندگی افراد پناهجو در درون کشور کانادا:

کشور کانادا به افرادی که ترس از بازگشت به کشور خود را دارند، پناهندگی می­دهد. این درخواست برای پناهندگی ممکن است در ورود به کانادا و یا در مرکز اداره مهاجرت کانادا(CIC) و یا در کشور کانادا انجام شود. در صورتی که افسر اداره مهاجرت کانادا فردی را واجد شرایط مهاجرت اعلام نماید، این موضوع به هیئت ناهندگان و امور مهاجرتی(IRB) ارجاع می­گردد تا بنا به تشخیص و اعلام این هیئت، متقاضی در دسته پناه­جویان کنوانسیون یا دسته نیازمندان حمایتی در درون کشور کانادا قرار بگیرند. یک متقاضی قرار گرفته در دسته کنوانسیون، فردی است که در خارج از میهن خود بوده و از بیم آزار و شکنجه به موجب نژاد، دین و یا اعتقادات سیاسی، نمی­تواند به کشور خود بازگردد.

از منظر کشور کانادا، فردی که در صورت بازگرداندن به کشور خود و یا کشوری که در آن مقیم است، احتمال شکنجه و خطر جانی داشته باشد، شخص نیازمند حفاظت تعریف می­گردد. از سوی دیگر شخص حفاظت شده نیز قادر است در دسته کنوانسیون و یا پناهنده نیازمند قرار بگیرد.

در صورتی که فرد دارای یکی از شرایط ذیل باشد، واجد شرایط ارجاع به IRB نمی­شود:

  • در صورتی که فرد به وسیله کشوری دیگر به عنوان پناهنده کنوانسیون شناخته شود.
  • در حالتی که فرد پیش از این به عنوان شخص حفاظت شده شناخته شده است.
  • در شرایطی که فرد به جز کشوری که در آن مقیم است، مستقیم و یا غیرمستقیم وارد کانادا شده، در صورتی که کشور وی به عنوان یکی از کشورهای برگزیده حفاظت از پناهنده و امور مهاجرتی باشد.
  • درصورتی که فرد از نظر امنیتی، حقوق بشری، خشونت و جرم و جنایت قابل پذیرش نباشند.
  • در حالتی که یک مرتبه پرونده فرد متقاضی توسط IRB رد شده باشد.
  • در شرایطی که فرد یک مرتبه از داخل کانادا متقاضی پناهندگی بوده ولی واجد شرایط IRB نبوده است.
  • اشخاصی که پرونده قبلی خود را رها کرده و یا از پناهندگی قبلی خویش انصراف داده باشند.

پروسه تصمیم گیری برای پناهندگی در کشور کانادا

هیئت پناهندگی و امور مهاجرت

در ابتدا درخواست تمامی متقاضیان بررسی گردیده و در صورت واجدشرایط بودن به IRB ارسال می­گردند. کمیته Refugee Protection Division از طریق IRB درخواست­ها را تحت دادرسی قرار داده و گفته­ها را می­شنود. این کمیته متشکل از متخصصین قانون­های پناهندگی بوده و تسلط خوبی بر رخدادها و وضعیت دیگر کشورها دارند.

دادرسی

هیئت دیگری به نام RPD، وظیفه تشخیص واجد شرایط بودن شخص متقاضی را به عنوان یک فرد حفاظت شده از طریق دادرسی بر عهده دارد. عموما فردی نیز به عنوان ناظر از سوی The United Nations High Commissioners for Refugees نظاره­گر پروسه می­باشد. کشور کانادا حتی به متقاضیانی که پرونده آن­ها هنوز در دست پیگیری است، اسکان و حفاظت می­دهد. در نهایت هیئت RPD تمامی استعلام­ها را جهت مطمئن شدن از وجود همه اطلاعات برای تصمیم گیری نهایی را می­گیرد.

همه متقاضیان پناهندگی در کشور کانادا، دارای حق برخورداری از یک مشاور می باشد. به طور کلی متقاضیان می­توانند فردی را به عوض خود به دادگاه بفرستند که این فرد ممکن است وکیل، دوست، خویشاوند و … باشد. چنانچه IRB درخواستی را واجد شرایط نداند، دلایل رد پرونده را به همراه اعلام نهایی تصمیم گیری برای فرد مدعی ارسال می نماید. در این اعلان، مستنداتی مبنی بر عدم موفقیت در گرفتن پناهندگی و اعلام خروج هم وجود دارد. چنانچه درخواست پناهندگی متقاضی رد شود، 30 روز وقت دارد که کشور کانادا ترک کند و همچنین 15 روز برای تسلیم پرونده خود به دادگاه فدرال مهلت دارد.

از آنجایی کشور کانادا مدعی حفظ افرادی است که در صورت اخراج از کشور، احتمال خطر جانی و شکنجه را دارند، لذا اشخاصی که پرونده تقاضای پناهندگی آن­ها رد شده است می توانند با مراجعه به اداره مهاجرت و شهروندی کشور کانادا، درخواست PRRA بدهند. افسر PRRA ریسک­های اخراج فرد را سنجیده و در صورت واجد شرایط بودن وی، حکم اخراج به حالت تعلیق در می­آید. البته چنانچه فرصت 15 روزه رد شود و CIC تقاضای شخص را دریافت نکرده باشد و یا تقاضانامه رد شود و همچنین فرد از ماندن منصرف گردد، حکم اخراج عملی خواهد شد. توصیه می شود متقاضیان PRRA حتما به همراه درخواست خود، نامه­ای متشکل از عدم توانایی خود برای بیرون رفتن از کانادا را توضیح دهند.

عموما افسر PRRA شرایط درخواست کننده را بر اساس مفاد کنوانسیون ژنو بررسی می­کند و مواردی نظیر خطر آزار و اذیت، شکنجه و ریسک جانی و … را در نظر می­گیرد. با این حال به صورت عمومی افرادی هستند که قادر به درخواست دادن PRRA نمی باشند؛ مثلا افرادی که جرمی را انجام دادند و یا واجد شرایط IRB نباشند، همچنین کسی که در کمتر از 6 ماه خارج شدن از کانادا، مجددا در حال برگشت باشد و یا متقاضیانی که پیشتر به عنوان فرد حفاظت شده شناخته شده است و در نهایت پناهنده­ای که امکان بازگشت به کشور خود را داشته باشد.

سوالات متداول و پاسخ به آنها

UNHCR وظیفه راهبری و هماهنگی جریان حقوقی بین­المللی را در راستای حفاظت از پناه­جویان و رفع مشکلات ایشان در سرتاسر جهان بر عهده داشته که مقصد ابتدایی آن، حفظ حقوق و سلامتی پناه­جویان می­باشد. شناسایی افراد پناه­جو با هدف اسکان در کشور کانادا، قسمتی از امور مربوط به UNHCR به حساب می­آید. با هدف واجد شرایط بودن، پناه­جویان نباید راهکار طولانی­مدت دیگری برای جایگزینی در فرایند اخذ پناهندگی کانادا تضمینی داشته باشند. از سوی دیگر شایان ذکر است که پناه­جویان تحت معاینه­های پزشکی و کنترل امنیتی قرار خواهند گرفت.

 

پناهندگان مشمول این کمک­ها، عموما کسانی هستند که اسکان ابتدایی آن­ها در کشور کانادا توسط دولت مرکزی کانادا و یا استان کبک صورت گرفته و زیرمجموعه دسته پناهندگان کنوانسیون برون­مرزی و عضو کشورهای سورس هستند. آن­ها غالبا به اجبار از کشور خود فرار کرده چرا که مشکلات غیر قابل تصوری پیش روی آن­ها قرار داشته و سالیان طولانی در چادرهای پناهندگی به اجبار زندگی می­کردند. خیلی از این پناهندگان، قربانی­های شکنجه و ضربات روانی بوده و بیشتر جمعیت را بانوان و کودکانی در معرض خطر تشکیل می­دهند.

 

RAP یا برنامه کمک­رسانی اسکان توسط دولت، به دنبال تامین مایحتاج ضروری و مالی پناه­جویان می­باشد. این کمک­ها در برگیرنده مواردی نظیر استقبال در فرودگاه، اسکان موقت و کمک در پیدا کردن اسکان دائم، موارد ثبت­نامی استانی و سرویس­های غیرمالی نظیر تماس، حمل­ونقل، تحصیل، اطلاع­رسانی­ها، قوانین کانادا، رسم­ها، آب و هوا و مسائل مالی مانند بودجه­بندی، حساب بانکی و کارت اعتباری است.

 

پشتیبانی­هایی از سوی RAP در راستای اشتغال و درآمدزایی پناه­جو صورت می­گیرد که البته شامل کسانی می­شود که توسط برنامه اسکان دولتی واجد شرایط لازم بوده و منبع مالی موردنیاز خود را ندارند. در این برنامه، کمکی اولیه به فرد یا افراد صورت می­گیرد و سپس به صورت ماهانه پرداخت می­گردد.

 

برای آن دسته از پناه­جویانی که از کمک دولتی بهره­ می­برند، خدمات RAP تفاوتی در میان استان­ها ندارند. در عین حال، کمک مالی ماهانه­ای که زیر مجموعه RAP و از طریق استان واریز می­شود، در استان­های مختلف، متفاوت است. مثلا فردی در اونتاریو برای مخارج نیازهای اصلی خود نظیر اسکان، حمل و نقل و غذا، 580 دلار به صورت ماهانه دریافت می­کند.

 

میزان برطرف نمودن نیازهای ابتدایی که یک مرتبه انجام می­شود دربرگیرنده مواردی نظیر نیازمندی­های اولیه خانگی، اثاثیه خانه نظیر تخت خواب، میز و صندلی، ملحفه، پوشش ساده پنجره و محلول های خانگی عمومی مانند وسیله های آشپزخانه، دیگ، تابه و جارو و … می­باشد.

چنانچه شخص پدر و مادر و یا پدربزرگ و مادربزرگ خود را به کشور کانادا دعوت نماید، بایستی علاوه بر ارائه اظهارنامه­های بانکی، نامه اشتغال خود مبنی بر حقوق و تاریخ استخدام، مدرک­هایی مبتنی بر حمایت مالی وی از افراد دعوت شده در حین اقامت آن­ها و مدارکی که نشان­دهنده حداقل در آمد فرد در کانادا است. علاوه بر این، بر اساس نظر افسر پرونده ویزا، ممکن است مدارکی تکمیلی در کنار مدارک فوق مورد نیاز باشد نظیر اعلام هدف از سفر به کشور کانادا، وجود ثبات در اقتصاد و سیاست کشوری مبدا، وجود رابطه خوب میان متقاضی و کشور مبدا و دلایل قوی مبتنی بر بازگشت به مبدا. فرزند یا نوه فرد متقاضی برای ویزا بایستی جهت سنجش دست­کم درآمد مالی، از جدول حداقل درآمد(LICO)، استفاده نماید.